FRÖCCS LEXIKON


ʺMert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.ʺ
    Márai Sándor 



Hozzávalók:

Pince hűvös száraz fehérbor és hideg szódavíz. Fröccshöz mindig alulra öntsük a bort, rá a szódát!

Rövidlépés, kisfröccs vagy fütty:           - 1 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs, hajtás vagy húzás:              - 2 dl bor + 1 dl szóda

Távolugrás:                                              - 1 dl bor + 9 dl szóda

Lakófröccs:                                              - 1 dl bor + 4 dl szóda

Hosszúlépés:                                           - 1 dl bor + 2 dl szóda

Házmester:                                              - 3 dl bor + 2 dl szóda

Viceházmester:                                       - 2 dl bor + 3 dl szóda

Háziúr:                                                    - 4 dl bor + 1 dl szóda

Polgármester:                                         - 6 dl bor + 4 dl szóda

Krúdy-fröccs:                                          - 9 dl bor + 1 dl szóda,
amely az író-ötletgazda szerint csupán ʺmegvicceliʺ a bort.

Mafla, Lámpás:                                       - 1/2 l bor + 1/2 dl szóda

Csatos:                                                    - 1 l bor + 1/2 l szóda

Lámpás:                                                  - 1,5 l bor + 1/2 l szóda

Újházi fröccs:                                         - Bor + Kovászos uborka leve

Kaszás fröccs:                                         - 7 dl bor + 3 dl szóda

Színészfröccs:                                        - 2 dl szóda, az is langyosan

Góré-fröccs:                                            - 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, 

                                                                   amennyi még pohárban elfér

Magyar-Angol, Wembley-fröccs, 

vagy Puskás-fröccs:                              - 6 dl bor és 3 dl szódavíz

Sóher fröccs:                                         - 1 dl bor ʺízesítőnekʺ + 9 dl szóda

Bivalycsók:                                            - 4 dl bor + 1 dl szódavíz (Csongrád megye)

Hármasugrás:                                        - 1 dl bor + 5 dl szóda

Kőműves fröccs:                                    - 25 l bor + 0,5 l szóda